Vārda dienu svin: Urzula, Severīns
Svētdiena, 2018. gada 21. oktobris, 11:07
+3° C, vēja ātrums 0.5 m/s, Z vēja virziens

Jāatmet latviešu kautrīgums

2017. gada 27. oktobrī, 02:00
Raksta autors: Maija Jankovska
Jāatmet latviešu kautrīgums
Asociācijas "Lauku ceļotājs" direktore Asnate Ziemele seminārā Kuldīgas tehnikumā: „Arī viens cilvēks ar savu uzņēmību spēj iekustināt veselu pagastu un radīt produktu, ko novērtē ārzemēs.”
Foto: Maija Jankovska
Mums ir ļoti daudz iemeslu, ar kuriem tūrismā lepoties, taču problēma bieži vien ir pašu kautrība – tā asociācijas "Lauku ceļotājs" direktore Asnate Ziemele sacīja seminārā Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā.
Ap 70 tūrisma un viesmīlības pakalpojumu pedagogu un prakšu vadītāju no visas Latvijas divu dienu seminārā uzklausīja nozares speciālistus, piedalījās atklātajā stundā, ko vadīja tehnikuma skolotāji, devās ekskursijā uz Apriķu muižu un Jūrkalni un ar autovilcieniņu Ludis izbrauca pa Kuldīgas naksnīgo vecpilsētu.


JĀŅU SIERS UN ĶIPLOKU LEDENES

Pirmie priekšlasījumi bija veltīti tam, kā tūrismā izmantot kulināro mantojumu. A.Ziemele ļāva ieskatīties dažādos veiksmes stāstos, kur ceļotāji pievilināti ar Latvijas bagātībām: vai tā būtu bērzu sula, ko uzņēmīgiem ļaudīm izdevies padarīt pat par pieprasītu eksporta preci, vai maize pēc senām receptēm, kaņepju sviests vai arī tādi neierasti produkti kā ķiploku ledenes un saldējums. A.Ziemele vairākkārt uzsvēra, ka mūsu pārtikas produktus vajadzētu daudzināt, taču biklums neļaujot ar entuziasmu izstāstīt savu stāstu, kas tūristu piesaistei ir tikpat svarīgs kā pati prece. No ārzemnieku skatu punkta visnotaļ intriģējošs fenomens ir stāsts par Jāņu sieru – saulgriežu svinēšanas tradīcija, kas joprojām dzīva, apvienojumā ar sieru, kuram ir īpaša recepte, bet kas parasti tiek ēsts tikai vienu reizi gadā.


VIETĒJIE VEIKSMES STĀSTI

Labajā pieredzē dalījās arī Kuldīgas novada veiksminieki: tūrisma un ēdināšanas mijiedarbību analizēja restorāna Goldingen Room īpašniece Santa Cine; par dārzu tūrismu, organizējot Peoniju svētkus, stāstīja peoniju dārza Ziedoņi īpašnieces meita Agnese Lapsiņa; Aiga Vaitkus stāstīja, kā apartamentus izīrē starptautiskajā naktsmītņu rezervācijas tīklā Airbnb, ko izmanto aizvien vairāk ceļotāju; Indra Visocka iepazīstināja ar populāro autoorientēšanās pasākumu Dullā maijvabole.


TŪRISMA TENDENCES KURZEMĒ

Ceļotāji
* Visvairāk to ir no Rīgas. Izņēmums – Ventspils, kur 61% ir ārzemnieki un kas aktīvi piesaista lietuviešus. Visvairāk ārvalstnieku ierodas no Lietuvas un Vācijas.
* Pārsvarā ierodas uz pasākumiem, bet starp tiem skaits ievērojami krītas. Cēlonis: vairums Kurzemes galamērķu atrodas vairāk nekā 100 km no Rīgas, tāpēc vajadzīgs īpašs iemesls, lai dotos tik tālu.
* Lai gan Kuldīgā, Ventspilī un Liepājā ir daudz labu viesnīcu, aizvien populārāka arī šeit kļūst nereģistrēta īstermiņa dzīvokļu izīrēšana tūristiem.

Izklaide
* Visā Eiropā iecienīti kļūst aktīvās atpūtas centri.
* Autovilcieniņi ļauj pilsētu aplūkot, nestaigājot garus gabalus. Tas svarīgi vecāka gada gājuma tūristiem, kuru skaits pieaug.
* Inovācijas un tehnoloģijas – tie visvairāk spēj piesaistīt tūristus muzejiem. Kurzemē vērojami centieni sekot šai tendencei: zinātkāres centrs Zinoo Liepājā, Ventspils zinātnes un tehnoloģiju muzejs Kurzemes democentrs.

Senas un jaunas tradīcijas
* Kurzeme var lepoties ne tikai ar sklandraušiem, bet arī Kuldīgas Hanzas magoņmaizēm, kas, izrādās, ir no sentēviem saglabājusies recepte.
* Mājās darīts vīns vairs nav jaunums, bet ikdiena, jo katrā novadā ir vismaz trīs vīndari. Īpaši to novērtē lietuvieši – tur šāda tradīcija nav izveidojusies.

/No Kurzemes tūrisma asociācijas direktora Arta Gustovska stāstījuma/
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:



Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: aiga.blumberga@kurzemnieks.lv.
Sludinājumi

Darbs pavāram, konditoram, viesmīlim

SIA "Santande" (41203009094) Ventspilī piedāvā darbu PAVĀRAM, KONDITORAM (darbs ar rauga, kārtaino un smilšu mīklu) un VIESMĪLIM. CV sūtīt e-pastā: kupfernams@inbox.lv vai zvanīt pa tālr. 29218377, www.hotelkupfernams.lv.
Aptauja

Kā stiprināt savu imunitāti rudenī?

Uzturā lietoju dabīgos vitamīnus.
Daudz esmu svaigā gaisā.
Kārtīgi izguļos.
Bieži mazgāju rokas.
Vēdinu telpas.
Mēģinu nestresot.
Slimoju reti.
Neko nedaru.
Kurzemnieks Horoskopi