Vārda dienu svin: Magda, Magone, Mērija
Pirmdiena, 2018. gada 23. jūlijs, 04:46
+11° C, vēja ātrums 0.5 m/s, Z vēja virziens

Gaļas ražošanā jau dalās pieredzē

2017. gada 6. novembrī, 04:00
Raksta autors: Inguna Spuleniece
Gaļas ražošanā jau dalās pieredzē
Gaļas ražošanas seminārā Kuldīgas tehnikumā darbojās arī ēdināšanas uzņēmumu pārstāvji. "Klūdziņas" saimniece Zigrīda Stucere atzīst, ka tikt galā ar cūkas galvu nav viegli.
Foto: Aivars Vētrājs
Atkaulot, sašūt, piepildīt un izvārīt – tāds bija viens no uzdevumiem, ar ko gaļas produktu ražošanas pedagogiem un uzņēmējiem nācās tikt galā Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma (KTTT) divu dienu mācībās.
Seminārā Gaļas ieguves un pārstrādes tehnoloģijas un kvalitāte tikās zinātnieki, profesionālās izglītības pedagogi no Latvijas un Dānijas, uzņēmumu vadītāji jeb prakses vietu devēji, kā arī Kuldīgas ēdināšanas iestāžu šefpavāri.


VIRTUVĒ UN UZŅĒMUMOS

Par progresīvo praksi un zinātnes atziņām nozarē runāja Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas izpilddirektors, profesors Jānis Zutis. Viņš uzsvēra, ka pats svarīgākais ir ievērot labu ražošanu un higiēnu, tā iegūstot augstvērtīgu un reizē ekonomisku produkciju. J.Zutis uzteica KTTT, kur pērn atvērta gaļas produktu izgatavotāju programma. Kuldīdznieki tādus sāka mācīt pirmie Latvijā. Septiņi absolventi diplomu saņēmuši, šogad mācās jau desmit jauniešu. Par gaļas produktu ražošanas mācībām stāstīja arī dāņu kolēģi. Tad visi tehnikuma laboratorijā mācījās pagatavot pildītu cūkas galvu un pusžāvētas desas.

Pēc tam ceļš veda uz SIA Ventspils miesnieks ražotni Vārvē, ar ko tehnikumam ir laba sadarbība. Apmeklēti arī zivju pārstrādes uzņēmumi Kaija un Āķagals Pāvilostā. Pirmā diena beidzās tehnikuma jaunajā mācību restorānā Ezīša miga Pilsētas laukumā. Nākamajā dienā uzņēmumā Lāses AM Rumbas pagastā viesi uzklausīja lopu ciltslietu vadītājas Daces Antanovičas stāstījumu par gaļas liellopu selekcijas un kvalitātes saikni.


Nākamajā dienā gatavas gan desas, gan ar gaļu, nierēm, mēli un burkāniem pildītā cūkas galva.
Aivara Vētrāja foto


STRĀDĀ SAIMNIECĪBĀS

Visus praktikumus vadīja gaļas produktu meistare Ausma Štāle un audzinātāja Ilze Braslauska, iesaistījās arī viņu audzēkņi.

Meistares ziņā ir mācīt par produktu ražošanu, bet audzinātājas – par inventāru, ekoloģiju un uzņēmējdarbību, kā arī koordinēt prakses vietas.

I.Braslauska: „No pirmajiem audzēkņiem divi jau mācību laikā strādāja ģimenes uzņēmumā, vēl divi strādā zemnieku saimniecībās, citi mācības turpina vispārizglītojošās skolās. Šīs mācības balstītas darba vidē, audzēkņi apgūst gan kaušanu, gan kautķermeņu sadalīšanu, izstrādājumu gatavošanu, konservēšanu. Visu iekārtu vēl nav, bet konservēt mājās varam iemācīt.”

Viņasprāt seminārs ir ļoti vērtīgs, jo līdzīgi tiek rīkoti reti: „Kad šo programmu sākām, nebija ne literatūras, ne vietu, kur meklēt pieredzi. Priecājamies, ka nu to varam sniegt citiem.”
Komentāri
no malas
2017. gada 6. novembrī, 08:55
Varbūt vajag kaut ko mūsdienīgāku mācīt?.. Būsim reāli- kuram vajadzīga pildīta cūkas galva- kur un kā to pārdot?
Pievieno jaunu komentāru: