Vārda dienu svin: Jānis
Svētdiena, 2018. gada 24. jūnijs, 13:56
+15° C, vēja ātrums 5.1 m/s, Z-ZR vēja virziens

Pelču skolā – gardēžu klase

2017. gada 24. novembrī, 04:00
Raksta autors: Iveta Grīniņa
Pelču skolā – gardēžu klase
Pelču speciālās internātpamatskolas-attīstības centra 7. klases bērniem meistarklasi vada "Rimi" konkursa "Gardēžu klase" kulinārijas eksperte, žurnāla "Četras sezonas" galvenā redaktore Signe Meirāne.
Foto: Aivars Vētrājs
Pelču speciālās internātpamatskolas-attīstības centra 7. klase vienīgā no Kurzemes iekļuvusi "Rimi" konkursa "Gardēžu klase" finālā.
Bija pieteikušās 189 klases, pusfinālā iekļuva 40, bet finālā – 20. Superfinālam tiks izvirzītas divas, kas cīnīsies par galveno balvu – 300 eiro Rimi dāvanu karti. Nedēļā pirms valsts svētkiem Pelčos konkursa komanda vadīja kulinārijas meistarklasi, kopā ar bērniem gatavojot zivju zupu un vafeles ar ogām: tie bija uztura speciāliste un kluba „Rimi” bērniem eksperte Olga Ļubina, šefpavārs Normunds Baranovskis un žurnāla Četras sezonas redaktore Signe Meirāne.


PUSDIENAS NO PIECIEM PRODUKTIEM

Sagatavoties un pieveikt pirmās kārtas bērniem palīdzēja klases audzinātāja Zinta Olte un kulinārijas skolotāja Agita Gerasimoviča, kura iedrošināja ar pirmo soli – testu, kurā ir jautājumi par veselīga uztura principiem. Savukārt pusfinālā bērniem vajadzēja pagatavot maltīti no pieciem Rimi izvēlētajiem produktiem: ķirbja, puķkāposta, grūbām, vistas un grieķu jogurta. Visām 40 skolām process jāuzfilmē un jānosūta konkursa rīkotājiem. Pelčenieki pagatavojuši ķirbja krēmzupu, tvaicētu vistu ar tvaicētām grūbām un dārzeņiem, bet saldajā – ķirbju un jogurta kārtojumu. Ar šo ēdienkarti viņiem vienīgajiem no Kurzemes izdevies iekļūt finālā.

Prasme pagatavot ēdienu ir Pelču skolas programmā. „No 5. klases bērni mājturībā apgūst kulināriju, bet pēc 9. klases var izvēlēties pavāra palīga profesiju,” skaidro A.Gerasimoviča.


SVARĪGI, LAI BĒRNU PAGARŠO

Uztura speciāliste O.Ļubina skaidro: „Informācijas par veselīgu uzturu tagad ir daudz, un tā ir ļoti atšķirīga, nereti pat pretrunīga. Kopumā bērni zina, kas ir veselīgi un kas ne, bet cits jautājums – vai viņi to ikdienā ievēro. Trūkst zināšanu, kā veselīgo padarīt garšīgu. Un šī nu ir vecāku, nevis bērnu problēma. Pieaugušajiem ērtāk ir pagatavot kartupeļus ar kaut ko un zaļos salātus, kas bērniem ne vienmēr garšo. Arī meistarklasēs viņi visu neapēd, bet vismaz pagaršo, jo paši to taisījuši. Viņi saprot: „Jā, šobrīd tas man īsti negaršo, bet varbūt kaut kad es to pagaršošu vēlreiz.” Tā kā meistarklases vadītāji ir atraktīvas personības, viņi prot parādīt, ka ēdiena gatavošana var būt interesanta. Vēl būtiski, lai bērni saprastu, ka jebkuru ēdienu var pielāgot savai gaumei, produktus variējot.”

Skolotāja Z.Olte atzīst: meistarklasē tapusī zivju zupa visiem skolēniem tiešām nav gājusi pie sirds, bet vafeles gan garšojušas.
Komentāri
Alex
2017. gada 26. novembrī, 13:32
Arī mani tā kontrobanda baigi interesē. Un arī tas, kāpēc skolas direktore vēl ir amatā. Varbūt tāpēc, ka dzer kopā ar priekšsēdētāju?
Gardsmēķis
2017. gada 25. novembrī, 08:13
Tajā skolā "gardēžiem" esot arī kontrabandas preces.Ko neraksta par to?
Pievieno jaunu komentāru: