Vārda dienu svin: Māris, Mārica, Maigurs
Sestdiena, 2018. gada 22. septembris, 04:21
+13° C, vēja ātrums 5.7 m/s, D-DR vēja virziens

Kā sieru pagatavot pašam

2018. gada 22. jūnijā, 05:00
Raksta autors: Anna Bivbāne
Kā sieru pagatavot pašam
Raņķu kultūras organizatore Dace Pušīlova un siera meistarklases vadītāja Sandra Reimane no Snēpeles.
Foto: Anna Bivbāne
Jāņu priekšvakarā Raņķos interesenti bija sanākuši uz siera meistarklasi, kurā ķimeņu siera ātro variantu parādīja Snēpeles mājražotāja Sandra Reimane.
Sandra ir mediķe, kas jau 20 gadus taisa sieru un savu hobiju sauc par eksperimentiem un meditāciju pie katliem. Receptes viņa smeļas no grāmatām un tirdziņiem, kuros nogaršo citu labumus, saviem sieriem meklējot arvien jaunas garšas.

Pasākuma apmeklētāja Dzintra Priede uzsvēra, ka šī ir iespēja vienam otru satikt, kā arī atsvaidzināt zināšanas. No redzētā iemācījusies, cik grādos piens jāvāra, lai tam būtu laba struktūra: „Es mājās sieru taisu pa savai modei. Ieleju grāpītī pienu un lieku iekšā biezpienu, ļaujot savilkties kopā. Pēc tam masu ņemu ārā, pievienoju olu dzeltenumu, sāli, ķimenes. Var variēt ar garšu, pieliekot dilles, ķiplokus, vegetu. Šādu sieru uzreiz var likt galdā.” Arī Raņķu bibliotēkas vadītāja Zane Latkovska līdz šim sieru taisījusi no biezpiena, tagad uzzinājusi, ka bez tā var iztikt: „Te uzzinātais ļaus ietaupīt, veikalā pirktu sieru aizvietojot ar mājās gatavotu.” Viņa izmēģināšot recepti ar ķiploku.

Raņķos šāds pasākums ir pirmo reizi, to sarīkojusi kultūras organizatore Dace Pušīlova.



RECEPTE
Ātrais ķimeņu siers

Sastāvdaļas: 10 l piena, naža gals kurkumas pulvera (siera dzeltenumam), ēdamkarote ķimeņu (var aizstāt ar ķiploku, dillēm) un etiķa esences, sāls pēc garšas.
Kā pagatavot: katlā lej pienu un liek uz uguns vārīties, ik pa laikam apmaisot. Kad tas uzkarsējies līdz mutuļošanai (80–90 grādiem), liek klāt kurkumu un ķimenes. Pievieno skābumu – citronskābi, citrona sulu, etiķi vai esenci, kas pienu sarauj. Visu samaisa un masu lej caur sietiņu, nokāš, lai notek sūkalas. Ar karoti izspaida, pievieno sāli. Masu sien marlē vai liek formās. Var ēst gan siltu, gan atdzesētu.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru: