Vārda dienu svin: Elīna, Drosma, Drosmis
Ceturtdiena, 2017. gada 19. oktobris, 10:26
+5° C, vēja ātrums 0.5 m/s, Z vēja virziens

Kartupeļu dienā – no lauka līdz galdam

2017. gada 26. jūlijā, 00:00
Raksta autors: Inguna Spuleniece
Kartupeļu dienā – no lauka līdz galdam
Viesi aplūko kartupeļu lauku. Raža nonāks Ādažu čipsu paciņās.
Foto: Lāsma Reimane
Padures pagasta uzņēmuma Upeskalni AB līdzīpašniece Baiba Mikāla priecājas, ka viņas dzimtas sētā sabraukuši Latvijas kartupeļu grandi, kuri veido pārdošanas politiku, kā arī profesionāli audzētāji. Pagājušonedēļ Kartupeļu dienā SIA Upeskalni AB kopā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru (LLKC) tur bija aicinājuši visas valsts kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus. Varēja aplūkot lauku, bija seminārs par pārdošanu, Ilzes Jurkānes ēdienu meistarklase, varēja uzzināt, kā biznesu veidojis SIA Jersika’s Chips vadītājs Artis Paegle.
Zīmīgā vietā
B.Mikāla uzsvēra, ka Upeskalnos jau pirmās brīvvalsts gados rīkoti Padures lauksaimniecības biedrības pasākumi. Sadarbībā ar LLKC šī ir otra tikšanās. „Mērķauditorija ir kartupeļu audzētāji. Ideja – parādīt, kāds ir to lietojums Latvijā un pasaules tirgū. Latviešu zemnieks kartupeli audzējis vienmēr. Bijuši tādi brīži, kad platība samazinās un kad iet plašumā. Savā saimniecībā to saskatām kā biznesa iespēju, ja atrod pareizo realizāciju. Upeskalni AB pamatā audzē graudus, bet eksperimentējam vēl ar citām kultūrām. Tas arī ir mūsu pluss,” pārliecināta līdzīpašniece. Viņa uzsvēra, ka visus 26 gadus, kamēr saimniecība izveidota, kartupeļi tajā audzēti. „Jau no pirmsākumiem padurnieki Jānis un Daina Laivenieki bija tie, uz kuriem skatījāmies,” atzina B.Mikāla. „Viņi jau tad kartupeļus audzēja profesionāli. Mēs smēlāmies iedvesmu. Tagad esam priecīgi, ka Jānis piedalās Kartupeļu dienā un Laiveniekos joprojām aug kartupeļi. Mums vienu brīdi bija šaubas, vai turpināt nodarboties ar šo kultūru. Paldies jāsaka Latvijas Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdes vietniekam Ilgvaram Krūmiņam un SIA Augu aizsardzības serviss agronomei Ingai Gailei. Pie viņas mācījās mūsu kolēģis Normunds Feters-Fekters. Kopā taisījām aprēķinus: atstāt vai likvidēt. Inga teica: „Likvidēt paspēsiet vienmēr.” Sapratām, ka viņai taisnība. Šodien ar kartupeļiem pelnām un savu pieredzi gribam rādīt citiem.”

„Kad ēdat čipsus, domājiet par mums!”
Pie pašām Mikālu mājām šogad plešas pamatīgs kartupeļu lauks. Rādot to semināra dalībniekiem, B.Mikāla stāstīja, ka par to īpaši rūpējas Upeskalnu AB vadītājs N.Feters-Fekters un agronoms Kārlis Rumbergs. Bet raža nonāks uzņēmumā Ādažu čipsi. „Kad ēdīsiet čipsus, domājiet par Upeskalniem!” smejas B.Mikāla.
LLKC Kuldīgas biroja vadītāja Daiga Mellere stādījumu paslavēja, piebilstot, ka vairāki speciālisti meklējuši kaut mazākās lakstu puves pazīmes, bet nav atraduši.
„Šis gads labi piemērots šim laukam,” skaidro N.Feters-Fekters. „Te ir smilts, nokrišņu režīms augsnei ļoti labs. Pirms pāris gadiem mums bija lauks smilšainā zemē pāri Ventspils šosejai, bet vasara patrāpījās sausa, kartupeļi bija sīki. Šogad galvenais būs noķert īsto brīdi, lai nepāraug.” „Sadarbība ar Ādažu čipsiem ir viena niša. Raugāmies, vai varam izpildīt arī citu tirgotāju prasības. Kad ir garantēts noiets un laba cena, tad arī ir bizness,” uzskata B.Mikāla.

Savējie saprotas
„Man patīk, ka cilvēki kartupeļus mīl,” uzsver Latvijas Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēde Aiga Kraukle. „Man tā ir sirdslieta kopš skolas laikiem. Esam sapulcējušies savējie, kas viens otru saprot.”
Arī viņa uzskata, ka šis gads būs labs: „Kartupelis ir vēsā klimata augs, karstumu tam nevajag, mitrums arī ir pietiekams. Veģetācija gan ir vēlāka, bet tas attiecas uz visiem augiem. Pagaidām kartupeļiem viss labi, galvenais – nosargāt no slimībām.”
Viņa atzīst, ka kartupeļu audzētāju nozare ir maza, taču biedrība darbojoties aktīvi: „Protams, gribam vēl iesaistīt biedrus. Visi, kas kartupeli mīl un ir gatavi to popularizēt, laipni aicināti!”
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru: