Vārda dienu svin: Vanda, Veneranda, Venija
Svētdiena, 2018. gada 23. septembris, 07:29
+12° C, vēja ātrums 7.7 m/s, R-DR vēja virziens

Čaks virtuvē

2017. gada 27. martā, 00:00
Raksta autors: Inguna Spuleniece
Čaks virtuvē
Skolotāja Dace Šēna Kuldīgas tehnikuma 2. kursa audzēkņiem piedāvā kāli nogaršot pirms tā pagatavošanas. Bērnības garšu atmiņā varēja atsaukt arī latviešu valodas un literatūras skolotāji no visas Latvijas.
Foto: Aivars Vētrājs
„Šodien būs dinamiska, raita un bagāta stunda – Čaks virtuvē, virtuve Čaka dzejā,” pirms atklātās stundas solīja Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma (KTTT) ēdinātāju pedagoģe Dace Šēna.
KTTT konferencē Mani sirdsvārdi Latvijai valsts profesionālās izglītības iestāžu vēstures un latviešu valodas skolotāji, noklausījušies lekcijas, devās uz atklātajām stundām. Vēsturnieki skatījās, kā skolotājas Gunitas Meieres vadībā audzēkņi iepazīst dzīvi Latvijas PSR, bet literāti vēroja ēdienu gatavošanas sintēzi ar literatūru – šo stundu 2. kursa ēdināšanas speciālistiem vadīja D.Šēna un latviešu valodas skolotāja Inese Baumane.


ARĪ CITU LITERĀTU IECIENĪTAIS

„Gatavojot dzejnieka Aleksandra Čaka iecienītos ēdienus, audzēkņi klausīsies mūziku, lasīs dzeju, meklēs prozaismus un poētismus. Ēdieni atrasti Čaka pierakstos. Piemēram, kālis, ko viņš aprakstījis dzejolī, ir brīnišķīgs, bet nepelnīti piemirsts dārzenis,” atzina D.Šēna. Viņa domā, ka arī ikdienā varētu notikt šādas stundas: „Piemēram, Jaunsudrabiņam garšoja siļķe, cepti kartupeļi un vārītas olas. Tuvojas Lieldienas, un no šiem ēdieniem var veidot neskaitāmas variācijas.”


BĒRNĪBAS ATMIŅAS

Pirms stundas tika pārbaudītas gan jauniešu, gan pedagogu zināšanas par senajām mērvienībām. Visi kopā noskaidroja, ka viena lote ir 12,8 grami, stops – litrs, bet kortelis – 250 gramu.

Kamēr jaunieši rosījās KTTT laboratorijas virtuvē, līdzās klasē skolotāji notiekošo vēroja uz ekrāna, vienlaikus aizpildot uzdevumu lapas tāpat kā audzēkņi. Jaunieši atzinās, ka viņu ģimenē kāļus gandrīz vairs neēd. Pedagogos dārzenis pārsvarā rosina bērnības atmiņas: tikko no vecmāmiņas pagraba atnesti kāļi šķituši saldi un mutē kūstoši. Tādēļ vairāki brīnījās par D.Šēnas stāstījumu, ka sēra savienojumi kālī rada sīvumu.
Dalībniekiem bija jāatbild uz jautājumiem par kāļa uzturvērtībām, jāraksturo nevārīta un cepta dārzeņa smarža un garša, jāpadomā, kāds būtu stilīgs kāļu ēdiens restorānā.

Arī pārējos ēdienus vajadzēja novērtēt redzes, garšas, smaržas un pat dzirdes gleznās. Klausoties Ormaņa dziesmu ar Imanta Kalniņa mūziku, vajadzēja raksturot izjūtas, meklēt interesantus vai nesaprotamus vārdu savienojumus. Stunda beidzās ar gardu degustāciju.


ALEKSANDRA ČAKA IEMĪĻOTĀS RECEPTES

Cepti kāļi
Kāli sagriež šķēlēs, applaucē ar verdošu ūdeni. Mīkstu sviestu sajauc ar sāli, ķimenēm, ķiploku, olīveļļu. Maisījumu iemasē katrā šķēlītē, tās liek uz plāts un cep cepeškrāsnī.

Ķimeņu stienīši
Uzrūgušā rauga mīklā vēl iemīca sviestu. Izveido stienīšus, liek uz plāts, apsmērē ar olu, pārkaisa ar ķimenēm un sāli. Cep, kamēr zeltaini.

Šokolādes zupa ar olbaltuma ķiļķeniem
Uzsilda pienu ar cukuru, saputo olu dzeltenumus ar cukuru, iedrupina tumšo šokolādi, iemaisa pienā. Olbaltumus puto ar pūdercukuru. Ķiļķenus apvāra verdošā sālsūdenī. Lej bļodā zupu, liek ķiļķenus.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru: