Vārda dienu svin: Lelde, Sarmis
Otrdiena, 2017. gada 19. decembris, 00:10
+4° C, vēja ātrums 5.7 m/s, R-DR vēja virziens

Skotu dienas Padurē

2017. gada 2. augustā, 06:00
Raksta autors: Laila Liepiņa
Skotu dienas Padurē
Foto: Laila Liepiņa
Sestdien Padures muižā skanēja mūzika, dzeja, smaržoja viskijs un vīns, viesus priecēja salūts.
Padures muižas īpašnieki Jānis Lazdāns un Aiva Miezīte pasākumu Cecīlijas skotu dienas rīkoja par godu pašreizējās muižas kungu mājas cēlājam, skotu izcelsmes tirgotājam Džonam Luisam Balfūram, apspēlējot faktu, ka muižā atrasta viņa meitas Cecīlijas Sofijas reiz piederējusī grāmata ar viņas parakstu. Pērn muižā bija Cecīlijas modināšana.

Vēl pasākumu kuplināja stīgu trio Leggario ar angļu un skotu mūziku, varēja noskatīties filmas par Skotijas dabu un vēsturi, apskatīt telpas īpašnieka pavadībā, nogaršot Smilškalnu vīnu un Tatjanas Stepanovas ceptos raušus.

Īpašais vakara viesis bija skots Toms Džonstons (Tom Johnstone) – dūdinieks, Skotijas dūdenieku asociācijas prezidents. Viņš, tērpies skotu nacionālajā apģērbā, atskaņoja tradicionālo mūziku. Priekšnesumu ar dejām papildināja viņa meita Alise. T.Džonstons atzinīgus vārdus teica par pašmāju Suitu dūdeniekiem, kuri atzina, ka abu tautu dūdas nav pat līdzīgas. Suitu dūdenieki bagātināja Roberta Bērnsa dzejas lasījumu Daces Priedes izpildījumā.

Skotu dūdeniekam līdzi bija atbraukusi sieva Ludmila, kura bija sajūsmā par tautas tēlotājmākslas studijas Kuldīgas palete skotu ainavu gleznojumiem un mākslinieku gleznu kopijām. Viņa iegādājās Anželas Varnas gleznu ar sumbru. Anžela studijā darbojas pirmo gadu, šī ir viņas trešā glezna, ikdienā viņa ir medmāsiņa slimnīcā.

Iepazīt un degustēt skotu viskiju mudināja zīmola Diageo vēstnesis Edgars Elbergs. Viņš pastāstīja, ka single malt (viena iesala) viskijs ir pilnībā tapis vienā viskija darītavā un darīts tikai no miežu iesala. Interesenti varēja izsmaržot un izgaršot trīs dažāda veida viskiju sķirnes no maigākas garšas līdz skarbākai. Dzēriena izvērtēšanai svarīgi ir pievienot ūdeni – tas atver viskijam piemītošo garšu un smaržu spektru. Viskija tapšanā liela nozīme ir darītavas atrašanās vietai un ražošanas tradīcijām. Garša un krāsa atkarīga no destilēšanas ilguma un skaita. Ražošanas procesā izmantojot kūdru, piešķir dzērienam dūmakainu, vīrišķīgu akcentu.

Vakara noslēguma nagla bija muižas saimnieka Jāņa Lazdāna darinātais skotu nacionālais ēdiens Haggis. Saimnieks atklāja recepti: novāra jēra kuņģi, kas pildīts ar aknām, plaušām, nieri, sirdi, mēli, kas samaltas kopā ar auzu miltiem, muskatriekstu, piparu, sīpoliem.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru: