Aizvērt

Gaļas ražošanā jau dalās pieredzē

2017. gada 6. novembrī, 04:00
Raksta autors: Inguna Spuleniece
Gaļas ražošanā jau dalās pieredzē
Gaļas ražošanas seminārā Kuldīgas tehnikumā darbojās arī ēdināšanas uzņēmumu pārstāvji. "Klūdziņas" saimniece Zigrīda Stucere atzīst, ka tikt galā ar cūkas galvu nav viegli.
Foto: Aivars Vētrājs
Atkaulot, sašūt, piepildīt un izvārīt – tāds bija viens no uzdevumiem, ar ko gaļas produktu ražošanas pedagogiem un uzņēmējiem nācās tikt galā Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma (KTTT) divu dienu mācībās.
Seminārā Gaļas ieguves un pārstrādes tehnoloģijas un kvalitāte tikās zinātnieki, profesionālās izglītības pedagogi no Latvijas un Dānijas, uzņēmumu vadītāji jeb prakses vietu devēji, kā arī Kuldīgas ēdināšanas iestāžu šefpavāri.


VIRTUVĒ UN UZŅĒMUMOS

Par progresīvo praksi un zinātnes atziņām nozarē runāja Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas izpilddirektors, profesors Jānis Zutis. Viņš uzsvēra, ka pats svarīgākais ir ievērot labu ražošanu un higiēnu, tā iegūstot augstvērtīgu un reizē ekonomisku produkciju. J.Zutis uzteica KTTT, kur pērn atvērta gaļas produktu izgatavotāju programma. Kuldīdznieki tādus sāka mācīt pirmie Latvijā. Septiņi absolventi diplomu saņēmuši, šogad mācās jau desmit jauniešu. Par gaļas produktu ražošanas mācībām stāstīja arī dāņu kolēģi. Tad visi tehnikuma laboratorijā mācījās pagatavot pildītu cūkas galvu un pusžāvētas desas.

Pēc tam ceļš veda uz SIA Ventspils miesnieks ražotni Vārvē, ar ko tehnikumam ir laba sadarbība. Apmeklēti arī zivju pārstrādes uzņēmumi Kaija un Āķagals Pāvilostā. Pirmā diena beidzās tehnikuma jaunajā mācību restorānā Ezīša miga Pilsētas laukumā. Nākamajā dienā uzņēmumā Lāses AM Rumbas pagastā viesi uzklausīja lopu ciltslietu vadītājas Daces Antanovičas stāstījumu par gaļas liellopu selekcijas un kvalitātes saikni.


Nākamajā dienā gatavas gan desas, gan ar gaļu, nierēm, mēli un burkāniem pildītā cūkas galva.
Aivara Vētrāja foto


STRĀDĀ SAIMNIECĪBĀS

Visus praktikumus vadīja gaļas produktu meistare Ausma Štāle un audzinātāja Ilze Braslauska, iesaistījās arī viņu audzēkņi.

Meistares ziņā ir mācīt par produktu ražošanu, bet audzinātājas – par inventāru, ekoloģiju un uzņēmējdarbību, kā arī koordinēt prakses vietas.

I.Braslauska: „No pirmajiem audzēkņiem divi jau mācību laikā strādāja ģimenes uzņēmumā, vēl divi strādā zemnieku saimniecībās, citi mācības turpina vispārizglītojošās skolās. Šīs mācības balstītas darba vidē, audzēkņi apgūst gan kaušanu, gan kautķermeņu sadalīšanu, izstrādājumu gatavošanu, konservēšanu. Visu iekārtu vēl nav, bet konservēt mājās varam iemācīt.”

Viņasprāt seminārs ir ļoti vērtīgs, jo līdzīgi tiek rīkoti reti: „Kad šo programmu sākām, nebija ne literatūras, ne vietu, kur meklēt pieredzi. Priecājamies, ka nu to varam sniegt citiem.”
Komentāri
no malas
2017. gada 6. novembrī, 08:55
Varbūt vajag kaut ko mūsdienīgāku mācīt?.. Būsim reāli- kuram vajadzīga pildīta cūkas galva- kur un kā to pārdot?
Pievieno jaunu komentāru:



Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: aiga.blumberga@kurzemnieks.lv.
Sludinājumi

Darbs autoservisa vadītājam

SIA “Gros Auto Grupa” (LV40102021499) aicina darbā autoservisa vadītāju (Sūru ielā 3, Kuldīgā). Pienākumi: vadīt autoservisa darbu, sniedzot kvalitatīvus autoremonta pakalpojumus klientiem; uzturēt sadarbību ar klientiem, apzināt jaunu klientu piesaisti; plānot nepieciešamos resursus, kontrolēt to izlietošanu; vadīt komandu, kontrolēt darba izpildes kvalitāti; plānot un veikt nepieciešamo darbinieku atlasi un ievadīšanu darbā; nodrošināt prasībām atbilstošu izstrādāto materiālu un iepakojumu utilizāciju; nodrošināt klientu pretenziju un problēmsituāciju efektīvu risināšanu; nodrošināt vispusīgu saimniecisku jautājumu savlaicīgu risināšanu. Prasības: pieredze līdzvērtīgā amatā; zināšanas par auto remonta darbu plānošanu, organizēšanu, izmaksu aprēķiniem; pieredze komandas vadībā, uzdevumu plānošanā, izpildes kontrolē; labas prasmes darbā ar datoru („MS Office”); labas latviešu un krievu valodas zināšanas; atbildības izjūta, orientācija uz rezultātu, patstāvība; labas organizatora, sarunu vadīšanas un sadarbības prasmes. Piedāvājam: darbu uzņēmumā, kas ir viens no nozares līderiem; personīgās un profesionālās attīstības iespējas; atalgojumu 1050–1200 eiro (bruto). CV sūtiet e-pastā darbs@gros-auto.lv līdz 25. janvārim.
Aptauja
Kurš, jūsuprāt, būs premjerministrs?
Krišjānis Kariņš
Arvils Ašeradens
Jānis Bordāns
LDDK kandidāts Reinis Bērziņš
Kāds cits
Kurzemnieks Horoskopi