Aizvērt

Kļavu sulas dzer jau divas nedēļas

2019. gada 25. februārī, 08:00
Raksta autors: Antra Grīnberga
Kļavu sulas dzer jau divas nedēļas
"Zaķu" māju saimnieks Aigars Būvmeisters no piemājas kļavas katru dienu iegūst trīs litrus vērtīgās sulas.
Foto: Antra Grīnberga
Šogad nedaudz ātrāk, nekā ierasts, sācies kļavu sulu laiks. Padures pagasta "Zaķu" māju saimnieks Aigars Būvmeisters pirmo reizi tās tecinājis jau 12. februārī.
„Kad kaimiņi pateica, ka sulas jau tekot, arī paši ieurbām. Šogad tās sāka tecēt ātrāk, parasti tikai februāra beigās,” stāsta Zaķu mājas saimnieks. Viņš ik gadu sulas tecina no viena konkrēta koka, kas aug netālu no mājas, un tecināšanai izmanto tradicionālo metodi – ar urbi ieurbj caurumu, kurā ievieto piltuvi. Dienā pietekot vidēji trīslitru burka, kuru ar sievu Inesi arī izdzerot. „Kļavu sulas jādzer, lai attīrītu organismu, bet pārāk daudz arī nevajag. Tās nevar ilgi uzglabāt, tāpēc jāizdzer tajā pašā dienā,” teic A.Būvmeisters.

Kad uznākot lielāks sals, sulas pārstājot tecēt, bet, kad atkal nedaudz iesilstot, atsāk. Tās tecēšot līdz brīdim, kad iestāsies silts laiks, un tad jau būšot bērzu sulas. „Saka: jo augstāk ieurbj, jo saldākas esot, bet paši neesam izmēģinājuši, vai tā tiešām ir. Atšķirībā no bērziem, kļavām urbuma vietas aizaug. Pirms urbšanas var pārbaudīt – jānolauž zars un jāskatās, vai sulas jau tek vai ne. Citi pat dara tikai tā: uz nolauzta zara uzbāž pudeli, lai pietek.” Lai sulas no koka tecētu, urbumu nevar izveidot pārāk dziļu, jo tad tā tek gar koka mizu, nevis no kodola. „Pārāk sekli arī nevar. Ieurbju un skatos – kad sāk tecēt, tad pietiek,” saka A.Būvmeisters.

Par to, ka pavasaris iestājies ātrāk, liecinot gan agrais sulu laiks, gan arī ķīvītes, kuras jau atlidojušas.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru: