Aizvērt

Sacenšas ar franču pavāriem

2016. gada 5. maijā, 16:53
Raksta autors: Vija Zariņa
Sacenšas ar franču pavāriem
Foto: Aigara Sīļa arhīvs
Kuldīgas restorāna Bangerts šefpavārs Aigars Sīlis aprīlī bijis Parīzē kā viens no septiņiem pavāru konkursa finālistiem.

Divi zivju ēdieni

„Uzmanību konkursam pievērsa Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma pārstāvji. Kopā ar skolotāju Ilzi Braslausku pieteicāmies pirmajai kārtai,” stāsta Aigars. Viena no rīkotāju organizācijām ir Sea-web, kas rūpējas par kuģniecības datu bāzēm, sniedz informāciju par okeāna un jūras dzīlēm, tādēļ pavāru konkursā tiek izmantotas zivis un citas jūras veltes. Nedrīkst gatavot mākslīgi audzētās zivis, piemēram, lasi.

Varēja pieteikties profesionāļi līdz 35 gadiem, pirmajā kārtā bija jāiesūta divu ēdienu receptes un foto. Aigars uzaicināts uz otro kārtu Parīzē, lai mērotos spēkiem ar pieciem franču un vienu poļu pavāru. Konkurenti visi bijuši vīrieši – dažādu ēdināšanas uzņēmumu šefpavāri vai otrās personas virtuvē. Aigars viņu pulkā bijis viens no jaunākajiem. Latvieša piedāvājums: Arktikas pālija ar tīğergarnelēm, kāpostiem, seleriju biezeni, dārzeņiem, timiāna piena putām un Bernēzes mērci, otrs ēdiens – zemā temperatūrā gatavota Arktikas pālija ar marinētām bietēm, ābolu biezeni, citronu pērlēm un garšaugu eļļu.

 

Sola aicināt atkal

„Konkurss notika Parīzē, Ferandi gastronomijas centrā. Naži un citi darba rīki bija jāņem līdzi. Nolikumu līdz sīkumam nebiju sapratis – to, ka arī zivs jāved līdzi. Pēc iekārtošanās viesnīcā nācās steigties uz lielveikalu iegādāties trūkstošo. Arktikas pāliju nedabūju, varēja nopirkt tikai lasi,” stāsta Aigars. Tomēr kuldīdznieks konkursā piedalījies, tiesa, trīs godalgoto vidū nav iekļuvis, tie savus diplomus saņēmuši UNESCO mītnē Parīzē.

A.Sīlis teic, ka trīs dienas gardēžu zemē aizskrējušas nemanot, attapies vien tad, kad pēc konkursa visi dalībnieki kādā restorānā vakariņās pārrunājuši iespaidus. Sacensībās valdījusi draudzīga gaisotne, piemēram, kāds franču kolēģis aizdevis dārgu un specifisku virtuves instrumentu, visu vērtējusi plaša, autoritatīva žūrija (pārdesmit cilvēku). Organizatori solījuši nākamgad kuldīdznieku uz konkursu uzaicināt atkal. 

I.Braslauska uz Parīzi devās kā A.Sīļa asistente, kas pati gan tur nepiedalījās. „Konkurss bija labi organizēts, apbrīnoju kolēģu gatavotās jūras veltes. Apskatījām arī pilsētu, tā ir ārkārtīgi steidzīga, pat drudžaina, visvieglāk pārvietoties ar metro. Apbūra skaistā arhitektūra, brīnišķīgie parki – tur viss jau ziedos.”

 

Attēlā:

Kuldīgas restorāna Bangerts šefpavārs Aigars Sīlis (pirmajā rindā trešais no kreisās) kopā ar citiem konkursa dalībniekiem, organizatoriem un žūrijas pārstāvjiem Parīzē.

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:



Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: aiga.blumberga@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Kā vērtējat policiju darbu Kuldīgā?
Labi strādā abas policijas.
Labi strādā pašvaldības policija.
Labi strādā Valsts policija.
Neviena nestrādā labi.
Mani tas neskar.
Kurzemnieks Horoskopi