Aizvērt

Ūdens kvalitātes radītāji

2020. gada 5. augustā, 15:04
Raksta autors: Olga Revina, zinātniskā institūta BIOR zivaudzētav
Ūdens kvalitātes radītāji
Strip tests ūdens cietības noteikšanai.
Ūdens cietība
Pēdējais kvalitātes rādītājs, kuru gribētu raksturot, ir ūdens cietība.

Ūdens cietība ir dabīgo ūdens īpašību kopums, kas saistīts ar sārmzemju metālu saturošo sāļu koncentrāciju ūdenī. Cietību galvenokārt nosaka kalcija un magnija, kā arī dzelzs, mangāna, alumīnija un citu jonu līmenis. Tie kopumā ir nepieciešami gan zivju, gan to dabiskās barības bāzes attīstībai. Ūdens ar pārlieku cietību akvakultūrai neder. Tādi var būt pazemes avotu ūdeņi. Mīksts ūdens dabā ir upēs, ezeros un lietusūdens. Ļoti mīksti ūdeņi sastopami reģionos ar bazalta, granīta, smilšakmens segumu, savukārt cieti ūdeņi sastopami, ja dominē ar kaļķi, ģipsi un dolomītu bagātas augsnes, kā tas, piemēram, ir tipiski Latvijā. Tāpēc Latvijā gan virszemes, gan arī pazemes ūdeņi ir visai cieti. Augstākā ūdeņu cietība novērojama Zemgales upju baseinos. Zemus cietības rādītājus var paaugstināt, ūdenim pievienojot lauksaimniecības kaļķi.

Ūdens cietību mājās var noteikt, izmantojot strip testus, var nodot arī ūdens paraugu laboratorijai.

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai ārkārtas situācijas laikā esat apguvis/apguvusi jaunas prasmes vai iemaņas, kas jums noderēs turpmākajā dzīvē?
Izmantot e-pakalpojumus
Iepirkties e-vidē
Apgūtas prasmes plānot un organizēt darbu attālināti
Jaunu saziņas platformu apguve
Prasme plānot savu laiku, strādājot no mājām
Jaunu zināšanu apguve dažādos online kursos